Muziekles

Muziekles

Muziek maken is een prachtige hobby. Als je graag een muziekinstrument wilt leren bespelen, kun je muzieklessen gaan volgen via de muziekvereniging "Koningin Wilhelmina" op een hout- blaas- of slagwerkinstrument. Natuurlijk geldt 'jong geleerd is oud gedaan', maar het leren bespelen van een muziekinstrument kan op elke leeftijd. 

Vanaf de leeftijd van ca. 8 jaar kan muziekles worden gevolgd op het gekozen muziekinstrument. Muzieklessen worden via de vereniging afgenomen bij de stichting SMO. SMO regelt voor alle muziekverenigingen in de gemeente Eemsdelta de muzieklessen. Muzieklessen worden gegeven door gekwalificeerde en ervaren muziekdocenten.

De lessen zijn wekelijks en volgen de reguliere schoolweken met cq. 38 lessen per jaar. Lessen duren 20 minuten voor niveau A/B en 30 minuten voor niveau C/D. Niveau A/B is in principe de eerste 4 jaren muziekles, en niveau C/D de daaropvolgende 4 jaren muziekles.

Met muziekles kan in principe elk moment worden begonnen, maar het exacte aanvangsmoment is afhankelijk van de muziekdocent. Ons streven is dat dit zo kort mogelijk is.

Neem voor vragen over muziekles of opgave contact op met het secretariaat van de vereniging.

Leerlingenorkesten

Nadat de basisvaardigheden van een instrument zijn aangeleerd, kan er al spoedig worden meegespeeld in één van onze leerlingenorkesten. Gemiddeld is dit al een half jaar nadat is begonnen met muziekles. We hebben een leerlingenorkest voor leerlingen op een blaasinstrument en een leerlingenorkest voor leerlingen op een slagwerkinstrument. 

Wat kost muziekles? 

Muziekles in de gemeente Eemsdelta is gesubsidieerd via het HaFaBra Persoonlijk Cultuur Budget (PCB) voor in de basis leerlingen tot en met 18 jaar oud, niveau A en B,  die nog geen 5 jaar (gesubsidieerd) muziekles hebben gehad. De (gesubsidieerde) tarieven voor het seizoen 2022/2023 zijn als volgt: 

Niveau A/B (20 minuten/week) tot en met 18 jaar oud: 

 • Lesjaar 1 t/m 3 en niveau A: EUR 24,33 per maand
 • Lesjaar 4 t/m 5 of niveau B: EUR 28,92 per maand. 
 • Vanaf het 6e lesjaar: EUR 47,25 per maand. 

Niveau A/B (20 minuten/week) 19 of 20 jaar oud: 

 • Lesjaar 1 t/m 5: EUR 30,58 per maand. 
 • Vanaf het 6e lesjaar: EUR 47,25 per maand. 

Niveau A/B (20 minuten/week) 21 jaar of ouder: (NB: 21% BTW is van toepassing op leerlingen vanaf 21 jaar oud).  

 • Lesjaar 1 t/m 5: EUR 37,01 per maand (incl. 21% BTW). 
 • Vanaf het 6e lesjaar: EUR 57,15 per maand (incl. 21% BTW).

Niveau C/D (30 minuten/week) (NB: dit is een ongesubsidieerd tarief. Het HaFaBra Persoonlijk Cultuur Budget geldt alleen voor niveau A/B). 

 • Tot en met 20 jaar oud: EUR 67,33 per maand. 
 • 21 jaar of ouder: EUR 81,47 per maand (incl. 21% BTW). 

  I.v.m. het grote verschil tussen het lestarief A/B en C/D is maatwerk met name op niveau C/D mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld terug worden gegaan naar 20 minuten per/week of vermindering frequentie naar 1x in de twee weken. 

NB: Tot 21 jaar oud is muziekles wettelijk vrijgesteld van BTW. Vanaf 21 jaar oud geldt een BTW-percentage van 21%.
Kosten zijn exclusief theorieles en exclusief examenkosten. 
Voor de bepaling van leeftijd en aantal jaren les, wordt telkens 1 september als peildatum jaarlijks aangehouden. 

Hoe zit het met contributie?   

Zie bij LID WORDEN alle informatie over contributie aan de vereniging. 
NB: Leden die beginnen met muziekles en nog niet meespelen bij een van de onderdelen van de vereniging, zijn de eerste zes maanden na aanvang van de muzieklessen geen contributie verschuldigd.

Hoe zit het met het opzeggen van muziekles? 

Muziekles is een kalendermaand vooruit opzegbaar. Hetzelfde geldt voor het lidmaatschap van de vereniging. Nieuwe leden kunnen hierdoor heel laagdrempelig zonder risico etc. met muziekles beginnen. Mocht je het toch niet leuk vinden, dan zit je er niet lang aan vast. 

Hoe zit het met verkrijgen van het muziekinstrument? 

Uitzondering daargelaten, regelt de vereniging het muziekinstrument. Leden lenen het muziekinstrument kosteloos van de vereniging. 

Welk instrument kan ik kiezen?

Bij het leren bespelen van een muziekinstrument is er natuurlijk keuze uit veel muziekinstrumenten. Hieronder staan de verschillende instrumenten die bij onze vereniging worden gebruikt en waarop u muziekles kunt krijgen. We verdelen de instrumenten in drie groepen: Houtblazers, koperblazers en slagwerk:

Houtblazers
Houtblazers zijn instrumenten die van hout gemaakt zijn. Er zijn een paar uitzonderingen: de dwarsfluit en de saxofoon. Deze instrumenten zijn van metaal gemaakt, maar horen toch bij de houtblazers. Bij dwarsfluiten is dit zo omdat ze vroeger wel van hout gemaakt werden. De saxofoon heeft kenmerken van de houtblazers klarinet en hobo. Binnen de groep houtblazers zijn weer drie soorten:

Fluiten: dwarsfluit en piccolo
Het verschil tussen fluiten en andere houtblazers is dat fluiten geen gebruik maken van een riet om door te blazen. De dwarsfluit bestaat uit een buis met kleppen. Er worden tonen (geluid) gemaakt door te blazen tegen de scherpe rand van het mondgat.

 

Image

Enkel rietinstrumenten: klarinet en saxofoon
Rietinstrumenten gebruiken een riet om geluid te maken. Door te blazen door het riet ontstaat er een trilling en zo geluid. De klarinet en saxofoon hebben een enkelriet, gemaakt van bamboe, dat geplaatst wordt tegen een mondstuk.

Image
Dubbel rietinstrumenten: hobo en fagot
De hobo en fagot gebruiken een dubbelriet. Dit bestaat uit een staafje waarop twee rietdelen worden geplaatst. Deze rietdelen zorgen voor het maken van het geluid.
Image

Koperblazers: trompet, hoorn, trombone en bariton
Koperblaasinstrumenten zijn helemaal van metaal gemaakt. Bovendien maken deze koperblazers gebruik van ventielen en niet van kleppen zoals houtblazers. Een belangrijk kenmerk van de koperblaasinstrumenten is dat ze meestal uit drie delen bestaan: het mondstuk, de buis en de klankbeker. Tonen worden gemaakt door lucht te persen in het mondstuk, waarbij de lippen van de bespeler gaan trillen. Zo ontstaan luchttrillingen. Deze luchttrillingen vermenigvuldigen zich in de klankbuizen en worden verspreid in de klankbeker.
Image
Image

Slagwerk
Er zijn heel veel verschillende slaginstrumenten: De slaginstrumenten worden verdeeld in de volgende groepen:

Membrafone: kleine en grote trom, congo, bongo, tomtom en pauken
Slaginstrumenten met een vel, dat in trilling wordt gebracht. Je slaat op de trom met je handen of met stokken. Soms worden vegertjes gebruikt.
Image

Idiofonen: tambourijn, xylofoon, marimba en vibrafoon
Slaginstrumenten die geen vel hebben en zelf in trilling worden gebracht. Idiofonen bestaan al heel lang. Het begon toen de primitieve mens stokken, stenen en beenderen op elkaar sloeg, om het ritme van zijn klappende handen en stampende voeten te versterken. Door verschillende materialen van verschillende lengte te gebruiken, kreeg men meerdere tonen. En door de vorm van het materiaal te veranderen kon men een ander soort geluid laten horen.
Image

Combinatie van membranofonen en idiofonen: drumstel

Image

Starten met muziekles

Wil je gaan beginnen met muziekles? Meld je dan aan bij de muziekvereniging "Koningin Wilhelmina". Zie de pagina Lid worden? voor alle informatie en het formulier om via de website aan te melden. 

Eerst beginnen met Algemeen Muzikale Vorming? 

Voor kinderen vanaf 7 jaar tot +/- 11 jaar oud is een goed begin om te beginnen met muziekles de cursus Algemeen Muzikale Vorming. In 15 lessen leer je noten lezen, ritmiek en de grondbeginselen van muziek. De cursus is ook uitstekend geschikt om je te oriënteren op een muziekinstrument. De cursus begint weer oktober 2024. Zie hier voor alle informatie en aanmelding. 

Meer informatie of vragen

Als je nog niet precies weet welke instrument je wilt leren bespelen, dan ben je van harte welkom om een bezoek te brengen aan een muziekrepetitie van een van de onderdelen van de muziekvereniging "Koningin Wilhelmina" om nader kennis te maken met de verschillende muziekinstrumenten. Je kunt hiervoor een afspraak maken met het secretariaat. Zie voor meer informatie over de tarieven van de muziekvereniging de sectie Lid worden?